Hoogsensitiviteit

bij kinderen, jongeren en ouders

Voor mij is hoogsensitiviteit heel gewoon. Dat komt omdat ik zelf al 46 jaar op deze aardbol rondloop met een sensitief brein en alles wat daarbij hoort. Vervolgens werd ik moeder van een prachtig helder kereltje waarvan ik meteen wist ‘dit is er ook zo-een’.  Vier jaar later startte ik mijn coachpraktijk en ook daar ontmoette ik heel veel kinderen, jongeren en ouders die hoogsensitief zijn.

Ik zou niet anders willen zijn en ervaar vooral de voordelen van een sensitief brein. Dat komt omdat ik er volledig ben ingedoken. Op mijn 20e ontdekte ik dat ik hoogsensitief ben en sindsdien heb ik het van binnen en buiten bestudeerd zodat ik echt ging snappen wat voor mij werkte en, ook heel belangrijk, dat ik mijn gevoelige aard ging accepteren.

Wat ik dus wel kan zeggen is dat het essentieel is voor je levensgeluk om te begrijpen hoe jouw hoogsensitiviteit werkt. Of je nu 6 bent of 66. Begrijpen wie je bent en wat werkt voor jou maakt het leven een heel stuk makkelijker! Want laten we eerlijk zijn, een hoogsensitief kind, papa of mama of zelfs een heel HSP-gezin maakt je avontuur hier op deze aardbol een stuk intenser! Of zoals ik altijd zeg, welkom op the bumpy road!

Je bent meer dan welkom in mijn praktijk als je wel wat ondersteuning kunt gebruiken. Hieronder wil ik je vast een klein stukje meegeven over hoogsensitiviteit. Wie weet heb je er wat aan!

Eerst even wat feiten op een rijtje:

Hoogsensitiviteit komt voor bij 15-20% van de bevolking.

Hoogsensitiviteit is aangeboren.

De kern van hoogsensitiviteit is een andere manier van informatie verwerken. De oorzaak hiervoor ligt in het brein. Daarmee is het dus een biologisch, wetenschappelijk bewezen gegeven.

Hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid zijn 2 termen voor hetzelfde verschijnsel.

Evenveel mannen als vrouwen, jongetjes als meisjes zijn hoogsensitief.

Geen enkel mens, jong of oud is hetzelfde en te vangen in een lijstje met eigenschappen.

A soft heart is stronger

Hoe herken Je HoogsenSitiviteIt?

Hoewel niemand te vangen is in een lijstje, zijn er een aantal gebieden waar hoogsensitiviteit tot uiting komt.

  • Je denkwereld

Als HSP denk je veel na over alles wat je opmerkt. Je hoofd staat altijd aan. Je denkt na over wat er in de wereld gebeurt, en herkauwt je eigen ervaringen.  ‘Wat als….-gedachten’ zorgen ervoor dat je snel mogelijkheden ziet maar ook dat je alle mogelijke problemen al hebt overdacht voordat ze zich voordoen. Je bent goed in het leggen van verbanden en associatief denken. Hierdoor heb je vaak een langere verwerkingstijd en zie je eerder problemen en risico’s. Deze manier van denken zorgt ook voor grote creativiteit en wijsheid! Bij kinderen zie je vaak dat ze heel veel vragen stellen en al op jonge leeftijd wijs uit de hoek kunnen komen.

  • Je zintuigen

De zintuigen spelen een belangrijke rol in de wereld van een HSP. Je merkt veel op in je omgeving en hebt oog voor detail. Hooggevoelige kinderen zijn vaak echte speurneuzen en fijnproevers (lees; slechte eters). Je hebt niet alleen oog voor nuances in je omgeving, ook voel je al snel de signalen van je lichaam. Je hebt het bijvoorbeeld snel koud of warm en neemt pijn eerder waar. Stress vertaalt zich snel in je lichaam, bij kinderen vaak als buikpijn.

  • Je gevoelsleven

Als HSP heb je een rijk gevoelsleven. Je kunt intens genieten van de kleine dingen in het leven en hard geraakt worden door pijnlijke ervaringen, onrecht en verdriet. Je gevoelsleven kent hoge pieken en diepe dalen. Voor HSP, jong en oud is het een uitdaging om zo intens te kunnen voelen in onze snelle en harde maatschappij.

  • Je antennes

Als HSP-er kun je je snel en diep inleven in een ander. Daarnaast lijk je een onzichtbare antenne te hebben waarmee je stemmingen, sfeer, energie en emoties bij anderen goed aanvoelt en soms (onbewust) overneemt. Ook de dingen die niet uitgesproken worden. Je intuitie is sterk ontwikkeld.

  • Je band met anderen

Door je grote inlevingsvermogen in combinatie met je opmerkzaamheid ben je vaak gericht op anderen. Je bent goed in het lezen van gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal en voelt daardoor aan wat de mensen in je omgeving nodig hebben en zoekt automatisch naar oplossingen die voor iedereen goed zijn. Dit wordt de optimale optie ambitie genoemd. Ook wil je graag voldoen aan de (onuitgesproken) verwachtingen van anderen. Dit geldt ook voor kinderen naar hun ouders en leerkrachten toe.

Meer leren over jouw hooggevoeligheid?

Je bent van harte welkom in mijn praktijk voor een eenmalig gesprek of een persoonlijk groeitraject. Kijk bij mijn aanbod om te ontdekken wat bij je past!

Speciaal voor gevoelige kinderen en hun ouders ontwikkelde ik de avonturenroute. Op een lichte en vrolijke manier ontdekken wie je bent en hoe je van je gevoeligheid een fijne reisgenoot maakt.

Neem een kijkje op de website van de avonturenroute!

Op avontuur in het verwonderlijke woud

Samen met Edith de Wit schreef ik het kinderboek Het grote Avontuur van kleine Lise (en van Adriaan). Het boek is geschreven voor alle kinderen en vooral de gevoelige kinderen zullen er veel in herkennen. Lise kan ook zo goed ruiken en horen en proeven en Adriaan vindt nieuwe dingen toch echt wel spannend.

Als ze samen op avontuur gaan in het verwonderlijke woud komen ze veel dieren tegen; bijvoorbeeld een muisje dat teveel nadenkt en een mier die het graag allemaal heel goed wil doen.

Mijn boek is heel fijn om samen met je kind te lezen en alvast wat ontdekkingen te doen over hoogsensitiviteit zonder dat dit expliciet benoemd wordt. Lekker laagdrempelig dus!